Mire gondolunk, amikor EQ-ról beszélünk?

Király Ágnes Erzsébet
Személyiségfejlesztő, Érzelmi Intelligencia fejlesztő

Eredetileg pedagógus, testnevelő tanár, a test tréningezése volt a fő feladatom. Majd közgazdász végzettséget szerezve az USA-ban tanultam és dolgoztam a segítő szakmában.

Mindig is emberekkel szerettem foglalkozni…

De akkor még nem tudtam, hogy ennyiféle érzelem létezik. Sőt azt sem, hogy ezt külön mérik: EQ, vagyis ÉRZELMI INTELLIGENCIA néven.

Az évek során közgazdasági végzettséget is szerezve eltávolodtam az iskolai keretektől, de soha nem az „emberekkel való foglalkozástól.” Utam során szerencsés lehetőségem nyílt arra is, hogy segítőként, egy nemzetközi alapítvány keretei között mentálisan sérült emberekkel foglalkozhattam. Több évig dolgoztam így külföldön, s visszatértem után is maradtam a tréningeknél, igaz már nem a fizikai értelemben véve, hanem áttérve a mentális tréningezésre. Közeledve ekkor már az érzelmek fejlesztése felé.

Egy alkalom – mivel tudjuk, ugye, hogy semmi sincs véletlenül – hozzásegített ahhoz, hogy nagytakarítást végezzek életemben… s szó szerint szanáltam a több éves papírhalmokat, melyek körül vettek. Ekkor került a kezembe, saját kézzel írott idézetem a pszichológia jegyzeteim elején.
Ezt szeretném itt bemutatni, mert ekkor már foglalkoztatott a gondolat, hogy a tréningek után áttérjek a coaching területére. Ez a feljegyzés, a „Jelenetek egy házasságból”, adta meg az utolsó cseppet… és indultam el ezen az úton. Milyen véletlen, hogy pont Budapesten tartottam tréninget, amikor is egy barátnőm jelentkeztetett engem egy coaching képző cég bemutatójára aznap… s így el is mentem oda. Így lettem coach… először. Majd pedig egy izraeli cég szervezésében NEWS coach. Ez már határozottan szólt az érzelmekről (is).
És tovább mentem az úton. 2017-2020: Személyiségfejlesztő Akadémia Győr. L. Stipkovics Erika klinikai szakpszichológus iskolájában akkreditált Személyiség fejlesztő – Érzelmi intelligencia fejlesztő lettem. Egyéni és csoportos fejlesztésekkel foglalkozom, ma már online is.

Szóval…

Jelenetek egy házasságból… avagy

Hogy lettem én Személyiség fejlesztő – Érzelmi Intelligencia fejlesztő?

Rájöttem, hogy életem szoros összefüggésben van az emberekkel. Emberek bizalmasa vagyok, azzal a küldetéssel, hogy minél több társamon tudjak segíteni. Bár a segítés, tanácsadás felső pozíció, s mint ilyen nem különösebben preferálom, ezért inkább azt mondom:

„Gyere, fogom a kezed, vezetlek azon az úton, melyet te találsz meg önnönmagad számára! Én kérdezek, Te válaszolsz.” – így fejlődik a személyiséged.

A jelenet…

1980: Pszichológia jegyzetem eleje:

„Mi érzelmi analfabéták vagyunk. És az a lehangoló, hogy ez nem csak rád és rám vonatkozik, hanem gyakorlatilag minden emberre. Mindent megtanítottak nekünk a testről és Pretória mezőgazdaságáról és a pí négyzetgyökéről, vagy, hogy az ördögbe hívják, és egyetlen szót sem a lélekről. Szédítően nem tudunk semmit sem magunkról, sem másokról. Mennyit mondogatják itt is, ott is, hogy a gyereket együttérzésre, megértésre, összefogásra, egyenlőségre, meg mit tudom én, mire kell nevelni. Most ez a divat. De senkinek nem jutott eszébe, hogy először nekünk kell megtanulnunk valamit magunkról és a saját érzéseinkről. A saját félelmünkről, magányunkról és dühünkről. Itt állunk kiszolgáltatva, tudatlanul, tele rossz lelkiismerettel és összetört ambíciókkal. Hogy fog az ember valaha is megérteni másokat, ha magáról sem tud semmit?”

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

Így szeretnék rendet tenni az EQ területén. Tudatosítani érzelmi életünk összetevőit, részkompetenciáit, melyek fejlesztése mind egyénileg, mind csoportban megtörténhet. Mert minden mindennel összefügg.
Ez a számítógépes rendszerben a hardver (EQ), és erre aztán jöhetnek a szoftver programok (IQ)… és azt hiszem a (MI vagy AI), de ez sem nélkülözheti az EQ-t.

Király Ágnes Erzsébet egyéni fejlesztő

Király Ágnes Erzsébet
Személyiségfejlesztő, érzelmi intelligencia fejlesztő
A Személyiségfejlesztők Országos Egyesületének tagja

Web: kiralyagnes.hu
E-mail: fejlesztes@kiralyagnes.hu
Skype: elizabeth.kiraly
Telefon, Viber, sms: +36 30 901 7949

2021-04-23T05:26:13+00:00 által|Egyéb|

About the Author:

Király Ági vagyok. Oldalamon az egyéni és csoportos fejlesztésről írok, ezzel dolgozom képzett fejlesztőként. Életpályám során több mint 20 évnyi tréning & coaching tapasztalattal (korábbi pedagógiai, és szakközgazdász tanulmányokkal, alkalmazotti tapasztalatokkal) egyre inkább eljutottam saját magamon keresztül is az egyénhez, az egyéni fejlesztéshez. Saját magam önismerete és fejlesztése, valamint a Személyiségfejlesztő Akadémia végzős hallgatója hitelessé teszi a szakmám, ami egyben hivatásom és élet küldetésem is: segíteni mások céljainak a megvalósulását!

Hagyj üzenetet